Het perfecte paard?

  • Posted on: February 25, 2015
  • By:

Die ben ik nog niet tegen gekomen, al zijn er een aantal die in de buurt komen. Er is altijd wel iets wat beter kant, maar dat geldt ook voor mensen; de perfecte mens (of ruiter) bestaat ook niet.  In het vorige stukje richtte ik me op het skelet en de spieren, in dit stukje op de beweging en de bouw van het paard.

In beweging!

Bij een zadelpasconsult wil ik het paard altijd even zien stappen en draven op het harde, dit om te kijken hoe het paard beweegt. Zo kan ik zien of het paard zuiver en gelijk matig loopt. Paarden die onregelmatig lopen verwijs ik door naar de dierenarts en daar kom ik voor terug als het paard weer goed loopt. Sommige paarden hebben scheve bekken (altijd even naar laten kijken door osteopaat, dierenarts ect) en dit zie je ook in de beweging, het zadel kan hierdoor ook anders liggen. En andere paarden maaien of schaatsen met de benen door een toontreders of franse stand. Dit heeft niet zo heel veel invloed op het zadel.

 beenstanden

Daarnaast kijk ik ook naar de rug in beweging. Ik kijk of het paard de rug holler of boller maakt in beweging t.o.v. de stand in rust. Vooral bij Friezen dan dit erg wisselen. Het zadel lijkt dan mooi te liggen op een staand paard maar zodra de ruiter erop gaat rijden ligt het voor geen meter.

Het hele paard

Waar ik bij de bouw van een paard voornamelijk op let zijn de schouders (ligging van de schouder en zijn ze gelijk), de schoft (hoogte en lengte), de rug (vorm van de rug, bespiering en lengte), de singelgroeve en of het paard eventueel overbouwd is.

Wat de vorm van de rug betreft; die kan recht zijn, licht gebogen of ‘swaybacked’. Voor elke rug vorm is er een boom, die heb je namelijk in verschillende maten en lengtes maar ook in verschillende vormen. Zo zijn er rechte bomen, licht gebogen bomen en bananen bomen (ja zo heten ze echt!). Sommige paard hebben zo’n enorme swayback dat je er beter niet op kan rijden (zoals op het rechter plaatje).

ruggen

De plaats van de singelgroeve wordt vaak vergeten door paardeneigenaars, maar kan toch zorgen voor problemen. Een singelgroeve die ver naar voren ligt kan je hele zadel naar voren trekken. Ook kunnen overbouwde paarden ervoor zorgen dat het zadel naar voren glijd. En sommige paarden/pony’s, zie onderste plaatje, hebben beide ‘problemen’.

pony singelgroeve

Gelukkig zijn er enorm veel verschillende zadels en verschillende oplossingen om voor elk paard (waar het verantwoord is om op te rijden) een passend zadel te realiseren.