Zadel ontleden in video

  • Posted on: December 2, 2015
  • By:

Het leek mij leuk om eens wat anders te doen. In plaats van via tekst en afbeeldingen uitleg te geven doe ik het ditmaal eens via bewegend beeld.

Ik heb vorige jaar een JC dressuurzadel tweedehands gekocht, met het oog op mijn opleiding en het feit dat het altijd leuk is om ongegeneerd aan een zadel te sleutelen. Helaas bleek dit zadel niet helemaal te zijn wat ik had gehoopt, maar meer daarover in de video. Het zadel is compleet uit elkaar gehaald en dit is allemaal gefilmd. Het is te bekijken via deze link:

Video JC Zadel

Hier kan je dus ook zien wat een valkuil kan zijn van een tweedehands zadel; je ziet niet wat er van binnen (wel/of niet) is gebeurd. Mocht je twijfelen, een goede zadelmaker kan je helpen door het zadel aan de voorkant open te maken en de boom te controleren. Ook bij nieuwere zadels kan er iets loslaten aan de boom (bijvoorbeeld rivets in de headplate). Er wordt aangeraden om de vulling van een zadel elke 2 á 3 jaar te vervangen, dit is tevens een mooi moment om de boom te controleren!

Ik heb nog een zadel liggen wat op dezelfde wijze ontleed gaat worden, het is een merkloos zadel wat waarschijnlijk ergens in India of omgeving is gemaakt. Ik ben zeer benieuwd hoe die er van binnen uit ziet!