Naast een goed passend zadel is een goed passende singel ook erg belangrijk. Singels zijn er in vele soorten en maten dus hier een aantal tips hoe je voor jou paard de beste singel uit kan kiezen!
- Of je nu een veelzijdigheidssingel of dressuursingel nodig hebt, de lengte is belangrijk. Het komt bij dressuursingels iets nauwer. Daarbij is het belangrijk dat de gespen van de singel ongeveer 5 cm onder het zweetblad liggen, liggen ze lager dan komt het paard bij elke pas met de elleboog tegen de gespen. Op den duur gaat dit irriteren en pijn doen. Bij een veelzijdigheidssingel is het het makkelijkst als je halverwege de gaatjes komt, zo heb je wat meer speling.
- Paarden waarbij de singelgroeve verder naar voren liggen dan waar de singelstoten hangen hebben baat bij een anatomische singel of singel met een boog naar voren. Hierdoor blijft het zadel op zijn plek en wordt het niet meer naar voren getrokken, de singel zal met rijden namelijk richting de singelgroeve schuiven.
- Mits je paard er ruimte voor heeft is een bredere singel altijd fijner dan een smalle singel. Een smalle singel kan snijden en bij een bredere singel wordt over het algemeen de druk beter verdeeld.
- Mocht je een singel met elastiek kiezen zorg er dan voor dat er aan beide kanten elastiek zit, dit voorkomt dat je zadel naar 1 kant wordt getrokken.
- De ligging van een zadel kan deels worden veranderd door de plaatsing van de singelstoten. De meeste zadels hebben meerdere opties, hierdoor kan je wat kleine aanpassingen doen wat de ligging beïnvloed. Een goede zadelpasser/zadelmaker kan je hierbij helpen.
- Paard met singeldwang? Een anatomische singel met elastiek die zacht onderlegd is, is het proberen waard.
- Singel altijd gaatje voor gaatje aan en houd voor zover mogelijk aan beide kanten dezelfde gaten aan. Dit helpt voorkomen dat het zadel naar 1 bepaalde kant wordt getrokken en hierdoor scheef raakt. Ook voelt het vele malen fijner aan voor het paard. Ik kom regelmatig singels tegen die aan de ene kant op gaatje 4 zitten en aan de andere kant op gaatje 8 – niet fijn voor het paard!
- Een als laatste een dooddoener: niet te strak aansingelen. Vooral bij singels met elastiek is dit een gevaar, aansingelen gaat namelijk makkelijker als er elastiek in de singel zit. Zorg ervoor dat er nog een vlakke hand tussen het paard en de singel past, je paard heeft de ruimte nodig om te ademen. En zelf loop je ook niet graag met een te strakke riem rond, toch?