Paarden Binnenste Buiten

  • Posted on: February 9, 2015
  • By:

Bij het zadelpassen moet o.a rekening worden gehouden met het paard, het hele paard. Dat betekend dus het skelet, de spieren, de bouw en beweging. Het skelet en de spieren zijn bij elk paard hetzelfde, al wisselt de spier opbouw natuurlijk wel. Maar elk paard heeft dezelfde botten en spieren. De bouw en beweging wisselen per paard. In dit stukje focus ik op het skelet en de spieren, volgende keer op de bouw en beweging.

Het Skelet

De rug is wat zadels betreft het belangrijkste. Het zadel mag alleen op de borstwervels (thoracale wervels) liggen, aan deze wervels zitten de ribben vast. In totaal heeft het paard 18 borstwervels (T1-T18). Een zadel mag nooit voorbij T18 komen, dan ligt het namelijk op de lendenen en deze zijn niet in staat om gewicht te dragen. Aan de voorkant ligt het zadel 3 vingers achter de schouder, zodat er nog ruimte is voor beweging. Op het plaatje kan je zien waar er plek is voor het zadel (tussen de 2 rode lijnen).

 skeletzadel

De Spieren

De longissimus dorsi (lange rugspier, loopt van de nek – bekken), latissimus dorsi (zorgt voor beweging van het voorbeen, loopt over de rug richting voorbeen) en trapezius (houd de schouder op zijn plek, loopt van nek naar T10) zijn de belangrijkste spieren waar het zadel op ligt. Deze spieren kunnen worden aangetast als het zadel niet goed past. De spieren kunnen weg vallen (atrofie). Als het zadel en de training op tijd worden aangepast dan kunnen de spieren weer herstellen. Wordt er niks aan gedaan dan kan de schade blijvend zijn.

horse-superficial-muscles

Ongelijke Spieren

Sommige paarden hebben een groot verschil in de opbouw van spieren aan de linker/rechterkant ten opzichte van de andere kant. Dit kan komen door verschillende factoren. Hierdoor ligt het zadel niet meer stabiel, maar laat nooit je zadel asymmetrisch opvullen! Dit kan je beter oplossen met een pad met wisselbare shims, de shims kunnen worden afgebouwd naarmate de spieren worden opgebouwd en eindig je nooit met een scheef zadel. Daarnaast kan een andere training ook helpen. Houd er wel rekening mee dat dit enige tijd nodig heeft.

In het onderstaande filmpje wordt het skelet en de spieren in beweging getoond door deze op paarden te schilderen. Er staan meerdere filmpjes op hun kanaal en Gillian Higgins heeft er ook enkele boeken over geschreven. Zeer aan te raden als je meer wilt leren over dit onderwerp.